Lolands 2022

In 2021 vond Lolands nog plaats onder de voorwaarde dat ‘de cijfers goed waren’. Want ja, toen moesten we met z’n allen nog rekening houden met een bepaald virus. Met de nodige voorzichtigheid en bijhorende safety tickets mochten we terug uit ons kot. In 2022 daarentegen konden we de maatregelen voorgoed achter ons laten en zijn we ook afgelopen jaar weer ferm uit ons kot gekomen, wat resulteerde in een knallende 10e editie van Lolands!

Inderdaad, een jubileum dit jaar. Al een volledig decennium strijkt Lolands neer op de weide in Scherpenheuvel.

 GESCHIEDENIS? TRIPJE DOOR DE JAREN HEEN?

Alles begon in 2012. Of eigenlijk nog vroeger: 2006. Het was zomer toen Lorenz de ijskoude diagnose van ALS te horen kreeg. De daaropvolgende 6 jaar zouden een periode worden van doorzettingsvermogen en vriendschap, moedig strijden, maar vooral: zoveel mogelijk willen genieten van elk moment. Toen we Lo in 2012 moesten loslaten duurde het niet lang voor het idee ontstond om hem (en zijn eindeloze levenslust) verder te laten leven in wat we nu nog steeds kennen als ‘Lolands.’ Op 22 september 2012 was de eerste editie ten voordele van het ALS Laevers fonds een feit. De jaren nadien groeide het festival uit tot een plek van diepgewortelde vriendschappen die jong en oud samenbrengt ten voordele van onderzoek naar ALS.

Terug naar het heden. Voor deze editie mocht het allemaal wat specialer, wat grootser, wat imposanter zijn. Begin september waren de planningen af en was Lolands op papier al opgebouwd. Al was daar op de wei nog niet veel van te zien…

Naar goede gewoonte mochten we voor de opbouw de trouwe groep vrijwilligers (of zeg maar vrienden) weer verwelkomen, alsook enkele nieuwe gezichten die hun entree maakten. Voor velen is de opbouw intussen routine geworden. En de nieuwe helpende handen, die werden in no time opgenomen in de groep alsof ze er al van in het prille begin bijhoren. Het leek wel een geüpgradede versie van een zomerkamp met de jeugdbeweging.
Gemotiveerde vrijwilligers voor de coördinatie, administratie, techniek, security en veiligheid, financiering, sponsoring, tenten, vloeren, afwerking, decoratie, drank en uiteraard (heel belangrijk) catering (bedankt kookploeg!) en nog zoveel meer leidden alles in goede banen. De lege wei werd omgetoverd tot een levendig Lolands 2022.

De weergoden lieten ons dit jaar een beetje afkoelen, maar de warmte op de wei was desondanks ruimschoots te voelen. Net zoals in 2017 kregen we regelmatig wat hemelwater over ons heen, maar het is niet voor niets een cliché: na regen komt altijd weer zonneschijn. En als je geluk hebt komen die twee zelfs samen. Combineer regen met zon en wat hulp van hierboven en je krijgt een fantastisch mooie regenboog die over de wei komt waken. De Lo is nooit ver weg.

Eens de deuren geopend waren konden de jongste bezoekers zich helemaal uitleven met belleblaas, de coolste circustricks leren, hun beste dansmoves showen of hun hartje ophalen tijdens hun favoriete optredens. Tussendoor niet vergeten de batterijen weer op te laden met een lekker hapje en drankje. De Lo BBQ is een van de vaste waarden die jaar na jaar in de smaak valt.
Ook de sport- en spelliefhebbers hebben zich niet verveeld. Het kubb toernooi en de Eddy Haesen Classic brachten weer heel wat enthousiastelingen op de been.
En in de tenten op de wei? Daar werd tot in de late uurtjes uitgelaten gesprongen, gezongen, gedanst en gezwaaid. De absolute top van de Vlaamse artiesten werd van het schap gehaald en dwarrelde af naar het podium van Lolands. Het feestgehalte barstte meermaals langs alle kanten de tent uit. Het publiek zong uitbundig mee met  ‘Een Ster’ van Stan Van Samang, er zweefde een Metejoor langs en we zagen nóg eens 1000 sterren met Pauline en Regi op ons podium. Jaap Reesema, Olivia en Camille vervolledigden de bende: vuurwerk verzekerd! Soulsister zong zich een weg naar ons hart waarna Bart Peeters Lolandsgewijs het beste van zichzelf gaf. Level Six schakelde een level hoger en The Juliets braken het kot af. En ook de dj’s stonden niet stil. Tot het laatste nummer van de avond weerklonk: ‘Vlieg Met Me Mee’. Met de regenboog en Lo in gedachten was het al tijd om een laatste danske te placeren…

Glimmend van trots sloot Lolands 2022 af als een volledig uitverkochte, succesvolle jubileumeditie.

Populaire Posts

 • ALS: De ziekte die al te veel heeft genomen!
  ALS: De ziekte die al te veel heeft genomen!

  De Ice Bucket Challenge, ken je dat? Maar kan jij ALS? Zopas heeft de culturele gemeenschap afscheid genomen van Bea Van Der Maat (presentatrice en zangeres).

 • Lolands wordt loforlife
  Lolands wordt loforlife

  Lolands wordt LoForLife! Het was al een tijdje duidelijk dat Lolands niet meer Lolands kon blijven. MAAR Lolands blijft het zelfde festival maar gewoon onder een naam die de lading beter dekt… LoForLife.

 • Lolands 2022
  Lolands 2022

  In 2022 daarentegen konden we de maatregelen voorgoed achter ons laten en zijn we ook afgelopen jaar weer ferm uit ons kot gekomen, wat resulteerde in een knallende 10e editie van Lolands!

Categorieën